Holandija
0

Zaplijenjeno 350 kilograma hašiša zbog nelegalnog uzgoja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oko 350 kilograma hašiša, nekoliko miliona eura i desetak komada oružja zaplijenjeno je u Bredi, na jugu Holandije, u okviru operacije borbe protiv kriminala povezane s nelegalnim uzgajanjem kanabisa, doznaje se u srijedu iz sudskih izvora.

Droga, oružje i novac pronađeni su u utorak u skladištu jedne "growshop" prodavnice koja prodaje materijal neophodan za uzgajanje kanabisa u kući, izjavila je za agenciju AFP Martine Pilaar, glasnogovornica tužilaštva u Bredi.

"Prodavnice su legalne. Teoretski, ne bi trebalo da ima kanabisa u prodavnicama, ali u praksi prodavnice su često povezane s kriminalnim grupama", izjavila je glasnogovornica.

Tri muškarca su uhapšena, naveo je isti izvor precizirajući da je zaplijenjeno i pet kilograma kokaina.

Velika policijska operacija je pokrenuta u utorak u pokrajini Brabant, na granici s Belgijom. U toj regiji, u kojoj je najveći broj ilegalnih plantaža kanabisa u cijeloj Holandiji, registrirano je puno nasilja povezanog s trgovinom drogom.

U utorak je otkriveno 19 plantaža kanabisa, 14 osoba je osumnjičeno i izvršena kontrola u 16 "growshopova" u Tilburgu, Bredi i Helmondu, saopćile su lokalne vlasti.

Posjedovanje, konzumiranje i prodaja najmanje pet grama kanabisa u oko 670 coffee shopova tolerira se od 1976. godine u Holandiji. Uzgajanje i prodaja naveliko su zabranjeni i kontroliraju ih kriminalne grupe.