|

Zaplijenjeno 11 tona droge u Iranu

Zaplijenjeno 11 tona droge u Iranu
0
S
SRNA
9.12.2012. u 16:03
4
komentara
0

dijeljenja
Zaplijenjeno 11 tona droge u Iranu Foto: Ilustracija
Iranska granična policija zaplijenila je više od 11 tona droge i ubila jednog krijumčara u najvećoj akciji protiv trgovine narkoticima od islamske revolucije 1979. godine, prenijeli su danas lokalni mediji.
Droga je zaplijenjena u oblasti Džakigur, na granici sa Pakistanom, izjavio je šef granične policije general Hosein Zolfakari.

On je dodao da je još nekoliko krijumčara ranjeno u policijskoj akciji, ali su uspjeli da pobjegnu na drugu stranu granice.

Zolfakari je rekao da je zaplijenjeno 10 tona opijuma, dok je ostalo hašiš, i precizirao da je operacija trajala 36 sati.

Iran, koji se nalazi na ključnoj tranzitnoj ruti za krijumčarenje narkotika prema Evropi i Bliskom istoku, zaplijenio je od početka godine više od 350 tona droge, uglavnom opijuma, navodi se u zvaničnim podacima.

Trojica graničara ubijena su u oktobru u okršaju sa krijumčarima u oblasti Sistan-Balučistan.

Islamska Republika uložila je više od 700 miliona dolara u bezbjednosni zid duž istočne granice sa Afganistanom i Pakistanom u pokušaju da zaustavi krijumčare.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala često hvali rezultate iranskih vlasti i pruža im finansijsku i ostalu pomoć za ovakve akcije, prenio je AFP.

Sa druge strane, SAD optužuju pojedine iranske zvaničnike iz elitne Revolucionarne garde da olakšavaju transport droge iz Afganistana u zamjenu za usluge koje dobijaju od kriminalaca.

Iranski zvaničnici uzvraćaju optužbama na račun američkih i izraelskih obavještajnih službi zbog navodnog promovisanja korištenja droge u Islamskoj Republici radi destabilizacije zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...