Svijet
0

Zaplijenjeni kokain iz Paragvaja bio predviđen za promet tokom Olimpijskih igara

Klix.ba
Službenici granične policije Paragvaja presreli su turistički autobus koji je trebao putovati u Brazil na Olimpijske igre. U njemu su se nalazila samo dvojica muškaraca zajedno sa 300 kg kokaina.

Autobus je zaustavljen na Mostu prijateljstva koji spaja Brazil i Paragvaj, izvještava Business Insider.

Službenici u Paragvaju dobili su dojavu o autobusu u kojem se navodno odvijalo nešto neobično. Službenici su primijetili prazan autobus s oznakama kompanije.

Uhapšeni su 52-godišnjak i 46-godišnjak, a optuženi su za promet opojnih droga i druge kriminalne radnje.

Kokain je bio raspoređen u 274 paketa, skriven u ručnom zamrzivaču, a vjeruje se da je porijeklom iz Kolumbije te kako je bio namijenjen za brazilsko tržište na kojem je procijenjena vrijednost ove količine tri miliona dolara.

Inače, mjesto na kojem Brazil, Paragvaj i Argentina graniče Ciudad del Este poznato je kao središte trgovine drogom, a tokom Olimpijskih igara promet je povećan.

Kokain zaplijenjen u ovoj akciji bio je namijenjen za Rio, gdje su se u posljednjih nekoliko sedmica dogodile velike zapljene droga.

Brazil je postao najveći centar trgovine drogom u Južnoj Americi, ne samo zbog slabo čuvanih granica, već i zbog toga što je zemlja sa najviše konzumenata kokaina nakon SAD-a.

S druge strane, u Paragvaju se najviše uživa u marihuani, a korumpirana vlada i dobra geografska pozicija itekako podstiču kako proizvodnju tako i trgovinu i njeno konzumiranje.