Smiruju se tenzije
0

Zaplijenjeni iranski naftni tanker konačno napustio obale Gibraltara

M. A.
Tanker napušta obale Gibraltara (Foto: EPA-EFE)
Tanker napušta obale Gibraltara (Foto: EPA-EFE)
Iranski naftni tanker koji su zaplijenili britanski marinci početkom jula, konačno je oslobođen u nedjelju. Naime, brod je viđen jučer kako se udaljava od obala Gibraltara, javlja CNN.

Tanker Adrian Darya, ranije poznat kao Grace 1, zaplijenili su britanski marinci uz pomoć vlasti u Gibraltaru zbog navodnog postojanja dokaza da je krenuo prema Siriji kršeći sankcije Evropske unije.

"Oko sat traju napori za obavljanje logističkih postupaka u luci kako bi se osiguralo sigurno napuštanje tankera. Očekuje se da tanker večeras napusti Gibraltar", objavio je ranije na Twitteru iranski ambasador u Velikoj Britaniji Hamid Baeidinejad.

Ovaj tanker zaplijenjen je 4. jula u teritorijalnim vodama Gibraltara, britanske prekomorske teritorije na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, iako je Iran kategorično negirao da je brod krenuo prema Siriji.

Oko dvije sedmice nakon što je tanker oduzet Iran je u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, što se u javnosti smatra aktom odmazde, a ovaj slučaj dodatno je povećao tenzije između Irana, Velike Britanije i SAD-a.

Međutim, Vrhovni sud Gibraltara konačno je prošle sedmice odobrio puštanje Grace 1. Tačnije, vlasti Gibraltara su saopćile da su dobile garancije od Irana da, ukoliko tanker bude pušten, njegov teret neće biti prebačen u Siriju.

Oslobođeni iranski tanker krenut će prema Sredozemlju, izvijestila je prošle sedmice iranska novinska agencija Mehr, pozivajući se na iranskog pomorskog zvaničnika Jalila Eslamija.