Svijet
0

Zaplijenjene tri tone kokaina na luksuznoj jahti blizu Kanarskih otoka

FENA
Kanarski otoci
Kanarski otoci
Više od tri tone čistog kokaina zaplijenjeno je na jednoj luksuznoj jahti u blizini Kanarskih otoka, a 11 članova "gigantske mreže" između Evrope i Latinske Amerike je uhapšeno za vrijeme franusko-španske istrage, izjavili su francuski policajci.

Zapljena droge, tržišne vrijednosti između 150 i 200 miliona eura, jedna od najvećih koju su realizirali francuski istražitelji, a obavljena je na jahti "Spes Nostra".

"Razbijena je gigantska mreža između Latinske Amerike i Evrope", izjavio je Hubert Bonneau, komandant istražiteljske sekcije u Rennesu (Ren) koji je vodio istragu zajedno sa španskom policijom i Centralnim uredom za sprečavanje nelegalne trgovine drogom.

Kokain je bio sakriven u malim paketima u jahti dugačkoj 27 metara registriranoj u Guerneseyu, u Velikoj Britaniji. Jahtom je upravljao njen vlasnik Alain Coelier, koji se smatra za velikog francuskog kriminalca. Bio je osuđen za učešće u otmici 1987. godine kćerke jednog trgovca oružjem i korejske pjevačice Kimere.

On je posljednjih godina stvorio "malo carstvo" na jugu Španije od 25 luksuznih automoibila, devet jahti, sedam apartmana, četiri vile i više noćnih klubova.