{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaplijenjene etikete s vinskih flaša sa Hitlerovom slikom

F
19.9.2007. u 20:59
0
0
Zaplijenjene etikete s vinskih flaša sa Hitlerovom slikom
0
Zaplijenjene etikete s vinskih flaša sa Hitlerovom slikom
Tužilaštvo u Bolzanu na sjeveru Italije zaplijenilo je u srijedu etikete sa vinskih flaša sa slikom Hitlera i drugih nacističkih vođa koje je prodavalo jedno vinogradarsko preduzeće u blizini austrijske granice, izjavio je jedan zvaničnik iz ove firme.
Dvadeset etiketa s imenom "Vođa" predstavljaju Hitlera i njegov nacistički pozdrav, kao i generale poput Hermanna Goeringa, Heinricha Himmlera i Rudolfa Hessa.

Etikete u bijeloj i crnoj boji nose slogane "Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa" i "Sieg heil", koje je izvikivao Hitler kad je držao govore pred masama.

Kazneno djelo vinogradarskog preduzeća je, prema tužilaštvu u Bolzanu, u "veličanju zločina protiv čovječnosti", precizirao je zvaničnik vinogradarskog preduzeća Lunardelli.

Preduzeće Lunardelli tvrdi da je prodavalo "oko 20.000 flaša sa likom Hitlera" godišnje i isto toliko sa slikom Musolinija, koje policija nije zaplijenila.

Ove flaše su dio linije koju je ovo porodično preduzeće komercijaliziralo od 1995. godine i nazvalo je "historijskom kolekcijom", prodajući flaše sa slikama Čerčila, Gramscija, Hitlera, Marksa, Napoleona, Musolinija i Če Gevare.

Zaplijenje su etikete, ali ne i flaše vina.

O ovom preduzeću se već govorilo u septembru 2003. godine kada je njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries zvanično protestirala protiv prodaje ovih flaša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: