Italija
0

Zaplijenjena imovina napolitanske mafije Kamori

FENA
Italijansko pravosuđe zaplijenilo je u ponedjeljak imovinu vrijednu 20 miliona eura koja pripada osobama bliskim značajnom klanu napolitanske mafije, Kamori.

Zaplijenjena je imovina, uglavnom nekretnine, pet osoba koje se smatraju bliskim mafijaškom klanu. Vlasnici su povezani s porodicom Michelea Sagarije koji pripada klanu Kazalezi i za kojim policija traga od 1995. godine. Sagarija je na listi 30 najtraženijih kriminalaca u Italiji, koju je objavila policija.

Pored ostalih nekretnina, zaplijenjene su luksuzne vile u turističkim zonama kao što je toskanska obala, ali i nekretnine u oblasti Kremone. Zaplijenjeni su i bankarski računi, ugovori o doživotnom osiguranju, kao i kompanije.

Novac prikupljen kriminalnim aktivnostima mafija je ulagala uz pomoć privrednika iz Parme Alda Bazinija koji je u junu 2008. godine osuđen zbog udruživanja s mafijom.

Za te potrebe osnovano je više lažnih kompanija koje su se bavile građevniskim poslovima ili kupoprodajom nekretnina u Kaserti, Rimu, Kremoni i regionu Toskane, prenose u ponedjeljak agencije.