Svijet
0

Zaplijenjena 34 miliona ilegalnih lijekova

FENA
Evropske carine su za dva mjeseca zaplijenile 34 miliona ilegalnih pilula, krivotvorenih lijekova i hemijskih proizvoda koji se koriste za proizvodnju droge, saopćila je Evropska komisija.

Carine 27 zemalja Evropske unije dva mjeseca su obavljale koordiniranu akciju pod nazivom MEDI-FAKE, navodi se u saopćenju.

Zaplijenjeno je ukupno 34 miliona pilula, uglavnom antibiotika, lijekova protiv raka, malarije i holesterola, kao i analgetika, Viagre i hemijskih proizvoda koji se koriste za proizvodnju sintetičke droge.

Ovi ilegalni proizvodi dolaze uglavnom iz Indije, Pakistana i Kine, a u manjoj mjeri iz Singapura i Sirije, precizirala je jedna glasnogovornica Komisije.

U toku ove operacije belgijske carine su na aerodromu u Bruxellesu "izvele najveću pljenidbu ilegalnih lijekova ikada zabilježenu u Evropi": 2, 2 miliona pilula, od kojih je 1,6 miliona tableta analgetika i 600.000 pilula za liječenje malarije.

"Ovo pokazuje efikasnost carinskih kontrola i bolju zaštitu građana i legitimne trgovine od novih prijetnji sigurnosti", navodi se u saopćenju Komisije.