Španija
0

Zapaterovi socijalisti sklopili sporazum sa Baskijcima

SRNA
Socijalistička partija španskog premijera Hoze Luisa Zapatera sklopila je sporazum sa umjerenim baskijskim nacionalistima, čime je osnažena manjinska socijalistička vlada uoči ključnog glasanja o budžetu.

Sporazum se Baskijskom nacionalističkom partijom desnog centra /PNV/ omogućiće prebacivanje više ovlaštenja baskijskoj regionalnoj vladi, kao i veći priliv investicija u centralnu vladu.

"PNV je sklopio sporazum o ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj stabilnosti sa socijalistima u parlamentu što će voditi punoj implementaciji statuta o baskijskoj autonomiji", saopštila je ova stranka.

Sporazum će osigurati podršku šest poslanika PNV u nacionalnom parlamentu na glasanju o vladinom budžetu za 2011. godinu, koji predviđa opsežne mjere štednje.

Zapaterovi socijalisti imaju samo 169 mjesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu im je potrebno 176.

 Dok su finansijska tržišta još uvijek nervozna zbog španskog državnog deficita, Zapatero planira da smanji državnu potrošnju za osam odsto i poveća poreze, ali ako ne osigura prolaz njegovog plana biće prisiljen da raspiše prevremene izbore.

U saopštenju socijalistna navodi se da sporazum sa PNV "ide dalje od strogog odobrenja budžeta" i da će osigurati stabilnost zemlje.
Osim primjene statuta baskijske autonomije, što španska vlada tek treba da uradi, socijalisti moraju da osiguraju dodatnih 112 miliona evra investicija u Baskiju 2011. godine u skladu sa ranijim sporazumom o prebacivanju bezbjednosnih ovlaštenja i određenih funkcija.

Marijano Rahoj, lider opozicione Narodne partije kritikovao je sporazum jer omogućava Zapateru "da ostane na vlasti još jednu godinu nanoseći štetu državi", posebno prebacujući više ovlaštenja na Baskiju.

Opšti izbori u Španiji biće održani 2012. godine.