Svijet
0

Zapatero želi da EU bude "motor za izlazak iz krize"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero pozdravio je u ponedjeljak u Stockholmu, gdje je došao da pripremi špansko predsjedavanje Unijom, rad švedskog predsjedništva Evropske unije i poželio da Evropa bude "motor za izlazak iz krize".

"Želimo biti motor za izlazak iz ekonomske krize i zbog toga podržavamo napore Švedske da postigne ratifikaciju Lisabonskog ugovora", izjavio je Zapatero čija će zemlja predsjedavati EU-om od 1. januara 2010.

"Za ekonomsku obnovu potrebno je povjerenje na svjetskom nivou i mi pozdravljamo napore Švedske da postigne zajednički stav EU-a na samitu grupe G-20", kazao je on na konferenciji za štampu održanoj nakon susreta sa švedskim kolegom Fredrikom Reinfeldtom.

Stockholm razmišlja o organizaciji samita 27 zemalja EU-a radi pripreme za samit G-20 u Pittsburghu, u Sjedinjenim Američkim Državama krajem spetembra.

Lisabonski ugovor, osmišljen da pojednostavi proceduru odlučivanja u Evropi, treba još da prođe referendum u Irskoj 2. oktobra i bude ratificiran u Njmačkoj, Poljskoj i Republici Češkoj.