Svijet
0

Zapatero traži da EU zahtijeva prekid napada na Liban i Gazu

FENA
Šef španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero ocijenio je u petak da se Izrael vara pokretajući uopćene napade na Liban i pojas Gaze, te pozvao Evropsku uniju da zahtijeva "hitan prekid neprijateljstava".

"Po mom mišljenju, Izrael se jako vara jer će njegovi napadi, najvjerojatnije, dovesti do intenziviranja nasilja na Bliskom istoku", rekao je Zapatero u razgovoru za privatni španski radio Punto Radio.

Evropska unija mora odmah zahtijevati "hitan prekid neprijateljstava", dodao je šef španske vlade.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu i nametnuo blokadu Libanu nakon što je Hezbollah u srijedu oteo dvojicu izraelskih vojnika.

"Jedna stvar je odbrana, koja je legitimna, drugo je pokrenuti opći kontranapad na Liban i Gazu", nastavio je Zapatero, kritikujući vojnu eskalaciju koja nas "samo vraća decenijama unazad".

On je preporučio povratak na zahtjeve Mirovne konferencije iz Madrida o Bliskom istoku i na sporazume iz Osla, "odnosno na politički dijalog pod pokroviteljstvom UN-a i EU-a te velikih sila koje moraju pokazati svoje zahtjeve prema Izraelu i naravno prema Hamasu i palestinskoj miliciji".