Toulouse
0

Zapaljenim automobilom na sinagogu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nepoznati počinioci napali su zapaljenim kolima sinagogu u francuskom gradu Toulouseu, ali su izazvali samo materijalnu štetu, javio je Reuters.

U napadu izvedenom kasno sinoć korištena su dva automobila napunjena "molotovljevim koktelima", od kojih je prvi bio zapaljen, a gurao ga je drugi dok nije udario u vrata sinagoge.

U vrijeme napada u bogomolji su se nalazili rabin i desetak osoba koje su pohađale vjersku nastavu. Zgrada je zahvaćena plamenom, ali su je svi prisutni napustili nepovrijeđeni.

Kako je saopćeno, istraga je u toku, a policija je utvrdila da su i druga kola bila napunjena zapaljivim bombama. Francuska ministrica unutrašnjih poslova Michele Alliot-Marie osudila je ovaj napad, rekavši da je riječ o "glupom činu koji izaziva revolt".

Michele Alliot-Marie je u intervjuu radiju "RMC-enfo" rekla da što prije treba da budu pronađeni počinioci. Ona je pak bila uzdržana kada je riječ o mogućoj vezi između ovog incidenta i sukoba na Bliskom istoku.

"Teško je reći da li postoje veze. Policija i stručnjaci rade na otkrivanju tragova", istakla je ministrica.

Vozilo je zapaljeno nakon što je usmjereno na ogradu sinagoge u predgrađu Toulousea, a policija je na licu mjesta pronašla još jedno vozilo s molotovljevim koktelima koje nije eksplodiralo. Nacionalni biro za budnost protiv antisemitizma (BNVCA), kao i druge organizacije koje se bore protiv rasizma osudili su ovaj "antisemitski napad".

Alliot-Marie je izrazila zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku i mogućih posljedica po Francusku.

"Zabrinuta sam međunarodnom situacijom - da se ne odrazi na našu zemlju, da se ne prenese nasilje", rekla je ona.

Alliot-Marie je jučer sazvala muslimanske i jevrejske organizacije, kao i predstavnike policije i žandarmerije, da bi se izbjegli budući neredi. U subotu je došlo do okršaja između policije i propalestinskih demonstranata u centru Pariza, u kojima je načinjena materijalna šteta na vozilima i izlozima. Demonstracije koje su organizirale jevrejske organizacije u nedjelju, u znak podrške Izraelu, prošle su bez incidenata.