Izrael
0

Zapaljene prostorije fudbalskog kluba Beitar Jerusalem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U prostorijima izraelskog fudbalskog kluba Beitar Jerusalem rano jutros je podmetnut požar, saopćila je policija, izrazivši sumnju da je motiv rasizam.

Izraelski mediji navode da je incident u kome je nanesena velika šteta, jer su izgorjeli trofeji i medalje, nastavak sukoba s navijačima koji se protive angažovanju igrača muslimana. Predstavnici kluba su izjavili da paljenje prostorija “prelazi crvenu liniju”, najavivši da će sarađivati s policijom u istrazi i nastaviti borbu protiv nasilja i rasizma.

U četvrtak su četvorica navijača kluba optužena što su uzvikivala antimuslimanske parole na nedavnoj utakmici, navodi AP. Policija je takođe nedavno najavila da će rasporediti svoje pripadnike na utakmicama da prate one koji to rade.

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat kazao je da za napad nisu odgovorni navijači već kriminalci.

Taj klub je inače poznat po tome što ima navijače koji su neprijateljski raspoloženi prema muslimanima i Arapima. Napetost je porasla nakon što je tim prošlog meča najavio da će potpisati ugovor s dva muslimana Čečena, što predstavlja odstupanje od tradicije da se ne angažuju Arapi i muslimani.

Na utakmici u januaru gledaoci su protestovali protiv takve odluke, što je izazvalo osudu predsjednika Izraela, gradončelnika Jerusalema i drugih zvaničnika.

Prošle nedjelje se stotine policajca brinulo o redu i miru za vrijeme utakmice između Beitar Jerusalema i tima iz arapskog grada Um al Fahma. Dvanaestorici navijača s obje strane zabranjeno je da dođu na utakmicu. Sljedeće nedjelje Beitar ponovo igra s jednim klubom iz arapskog grada pa se očekuju jake mjere sigurnosti.

Izraelski poslanik Omer Bar - Lev iz Laburističke partije lijevog centra napisao je na svojoj Facebook stranici da je nasilje povezano s fudbalskim klubom dio šireg fenomena u izraelskom društvu.

On je istakao da incidenta prošle noći nije došao ni od kuda već “simboliše pogoršanje sistema obrazovanja u izraelskom društva i činjenicu da poslanici i lideri dozvoljavaju sebi da huškaju protiv Arapa i migranata”.