The Times
0

Zapadu prijeti poraz u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapadu prijeti poraz u Afganistanu zbog prevara na nedavno održanim predsjedničkim izborima, piše u utorak The Times na naslovnici.

Rasprostranjena i sistematska krađa na području cijele zemlje ugrozila je legitimet bilo kakve nove vlade i potkopala vojna napore NATO-a, piše ovaj list.

Navodeći da nakon osam godina rata general Stanley McChrystal, zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, traži preispitivanje vojne strategije, koja bi se zasnivala na pridobivanju stanovništva, list prenosi ocjene stručnjaka kako je neuspjeh afganistanske vlade da uspostavi osnovne službe u mnogim dijelovima zemlje otvorio prostor talibanima da otvore svoje sudove, bolnice i sigurnosne službe.

Izborna krađa stavlja Washington pred dilemu da li nakon sporne i diskreditirane pobjede u prvom krugu podržati predsjednika Hamida Karzaija, koga već smatra nepouzdanim partnerom, ili insistirati na održavanju drugoga izbornog kruga.

Ovo drugo bi, navodi londonski dnevnik, moglo dovesti do višemjesečne političke paralize i brze erozije podrške ratu koji trenutno opravdanima smatra manje od polovine Amerikanaca.