UN
0

Zapadne zemlje pritišću Irak zbog ljudskih prava

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zapadne sile izvršili su u utorak prvi put pritisak na Irak da provede istragu o izvršenim torturama i ubijanju žena radi zaštite časti obitelji, kao i da ukine smrtnu kaznu, zbog općeprisutnog ugrožavanja ljudskih prava Iračana.

Izaslanstva SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske i Njemačke su među onima koja su odbacila službeni izvještaj iračke delegacije tokom debate u UN-ovom Vijeću za ljudska prava u Ženevi zbog ugrožavanja ljudskih prava u Iraku.

"Optužbe za torturu izazivaju zabrinutost, jer je Irak zadržao smrtnu kaznu i što je broj izvršenja porastao u posljednje dvije godine", rekao je britanski veleposlanik pri UN-u u Ženevi Peter Gooderham, prenosi agencija Reuters.

On je pozvao Irak da usvoji moratorij na izvršenja smrtnih presuda. U toj zemlji je prošle godine nad 79 osuđenika izvršena smrtna kazna vješanjem.

"Gotovo 900 osuđenika čeka na izvršenje smrtne presude. Francuska poziva Irak na krene putem ukidanja smrtne kazne, usvajanjem moratorija što je prije moguće i preinačenjem već izrečenih smrtnih presuda", predložio je francuski veleposlanik pri tom tijelu svjetske organizacije u Ženevi Jean-Baptiste Mattei.

Irački ministar za ljudska prava Wijdan Michael pokušao je opravdati navode iz službenoga iračkog izvješća o stanju ljudskih prava, navodeći da je Irak posvećen jačem poštivanju ljudskih prava, dok se suzbija djelovanje terorističkih grupa koje se optužuju za narušavanje sigurnosti u zemlji.