Svijet
0

Zapadna štampa: Srbiji odškrinuta vrata Unije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zapadna štampa ocjenjuje danas da su potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji odškrinuta vrata Evropske unije i upućen signal umjerenim političkim snagama u zemlji.

Mediji također ukazuju da je riječ o simboličnom gestu budući da dokument stupa na snagu tek po ostvarenju pune saradnje sa Hagom, te da je izraz nastojanja da se pred izbore osnaže proevropske snage u zemlji.

Francuski mediji ocjenjuju da je potpisivanje SSP-a s Beogradom "simbolični gest" i "virtualni dokument" koji će stupiti na snagu pod uvjetom da Srbija izruči haške optuženike.

Utjecajni Figaro ističe da je "politički horizont SSP-a ograničen" i podsjeća da primjena sporazuma "zavisi od pune saradnje srpskih vlasti s Tribunalom", za koju se, kako navodi list, "EU nada da će biti ostvarena do 1. jula" kako bi srpski proizvodi mogli da uđu na evropsko tržište bez carina. "U narednim mjesecima (evropski zvaničnici) nastavit će da ubjeđuju Holandiju da ne žrtvuje evropsku budućnost Beograda na oltaru međunarodne pravde", piše list, podsjećajući na tvrd stav te zemlje oko potpisivanja SSP-a sa Srbijom.

Figaro navodi da je cilj potpisivanja Sporazuma sa Srbijom bio da se pruži podrška stranci predsjednika Borisa Tadića na predstojećim izborima.

List Liberation, u kratkom komentaru, ističe da se EU konačno odlučila za simboličan gest prema Beogradu u nadi da će dati malo elana proevropskim reformističkim srpskim snagama pred održavanja izbora 11. maja.

Radio France International ocjenjuje da je srpski predsjednik potpisao "virtualni dokument", čija primjena je uvjetovana punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom.

Njemački mediji također složni su u ocjeni da je Unija još jednom podržala proevropske snage u zemlji.

Uz ocjenu da je EU izabrala "perfektan" tajming za potpisivanje SSP-a, utjecajni politički nedjeljnik Spiegel smatra da su vrata Srbiji u EU tek odškrinuta, ocjenjujući da SSP predstavlja prvi korak za pristup EU i signal umjerenim političkim snagama u Srbiji.

Frankfurter Algemeine Zeitung'' (FAZ) na prvoj strani prenosi da je EU ponovo podržala proevropske snage u Srbiji pred održavanje izbora, a da bi se spriječilo da se zemlja, iz razočaranja zbog gubitka Kosova, okrene od Evrope.

Vladi premijera Koštunice se, smatra FAZ, približavanje EU servira ''na srebrnom tanjuru'', i to popuštanje Evrope može u ''komšiluku'' Srbije da ima neželjene posljedice.

''U državama zapadnog Balkana se proevropske elite osjećaju potisnuto'', piše FAZ, navodeći kao primjer Albaniju i Makedoniju i posebno Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnik 'Frankfurter Rundschau (FR) piše o, kako navodi, velikom gestu EU prema Srbiji, postavljajući pitanje da li će to postići svoj cilj.

''Šefovi diplomatija EU zveckaju ključevima za pregovore o pristupu Srbije EU, ali da li će vrata zaista biti otključana, zavisi od dva uvjeta'', komentira FR, navodeći da to, s jedne strane, zavisi od saradnje sa Hagom, a s druge od toga da li će potpisivanje postići željeni cilj na srpske birače.

Liberalni 'Tageszeitung navodi da bi nada Unije da ovim potezom može da utječe na ishod izbora u Srbiji mogla da bude "varljiva'' i podsjeća da je nedavno u Vijeću Evrope upozoreno da tješna saradnja s Briselom može da diskreditira Demokratsku stranku predsjednika Tadića.

I bečki dnevnik Presse ocjenjuje da EU želi da osnaži proevropske snage u Srbiji, ali i upozorava da se time pomaže nacionalistima u zemlji.

List smatra da je učinjen važan korak da se Srbiji otvore vrata EU, ali da dolazi u pogrešno vrijeme, jer je Brisel trebalo da sačeka dok se u Srbiji ne slegne nezadovoljstvo građana zbog Kosova.

Bečki Standard navodi da je u EU prevladalo mišljenje da je potrebno Srbiji pre 11. maja pružiti ruku, kako bi ojačala proevropske snage, pošto bi Brisel, tvrdi list, poslije izbora, ako bi pobijedilo nacionalno-konzervativni blok, izgubio partnere.