|

Zapad pritišće Pjongjang da otvori granice

Zapad pritišće Pjongjang da otvori granice
0
F
FENA
7.12.2009. u 20:45
0
komentara
0

dijeljenja
Zapad pritišće Pjongjang da otvori granice Foto: Reuters
Sjeverna Koreja se u ponedjeljak ponovo suočila sa zahtjevima zapadnih zemalja koje zasjedaju u UN-ovom Vijeću za ljudska prava da otvori svoje granice međunarodnim humanitarnim organizacijama.
Zemlje kao što su Francuska, Australija, Velika Britanija i druge iskoristile su priliku kada je obavljeno Univerzalno periodično ispitivanje Sjeverne Koreje, koje se inače organizira svake četiri godine za svaku od članica UN-a, da pozovu Pjongjang na saradnju s UN-ovim i nevladinim organizacijama, kako bi im omogućio da stanovništvo u zemlji opskrbe hranom i lijekovima.

Ostale zemlje su tražile da se omogući pristup Specijalnom UN-ovom izvještaču za ljudska prava kako bi se napravio nezavisni izvještaj stanja u zemlji.

"Manjak transparentnosti otežava stranim vladama korektnu procjenu ljudskih prava" u zemlji, objasnio je na sjednici specijalni izaslanik SAD-a za ljudska prava Robert King.

Četrdeset i sedam članica Vijeća za ljudska prava je dalo i druge preporuke ovoj komunističkoj zemlji pod željeznom rukom.

Posebno su izrazile zabrinutost za "teška kršenja ljudskih prava", oslanjajući se na izvještaje o "djeci koja rade, o pogubljenjima, o zatvaranju političkih ličnosti i slučajevima mučenja".

Sjevernokorejski ambasador pri UN-u Ri Tcheul optužio je ove zemlje da neprestano "proizvode" informacije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.