Tvrdi britanski medij
33

Zapad prešutio detalje o napadu na Sjeverni tok kako bi zaštitio Ukrajinu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sedmicu nakon što se dogodila eksplozija na plinovodu Sjeverni tok, osoblje skandinavske delegacije u Briselu napustilo je obavještajni brifing u ambasadi, impresionirani nivoom detalja koji su dobili tako brzo nakon napada.

Navodi se da im je njihova obavještajna služba saopštila da ga nisu izveli Amerikanci, Rusi ili Poljaci, već privatni poduhvat porijeklom iz Ukrajine. Rečeno im je da to neće biti javno objavljeno i da se odvrate bilo kakva pitanja o tome zašto se zvanična istraga o uništenju rusko-njemačkog naftovoda odvija tako sporo, piše The Times.

"Ime navodnog privatnog sponzora, Ukrajinca, koji nije povezan s vladom Zelenskog, kruži u obavještajnim krugovima nekoliko mjeseci, ali nije otkriveno", navodi se.

Pretpostavlja se da su zvaničnici NATO-a, očigledno, htjeli da na taj način zaštite Kijev od javnog spora sa Berlinom.

Jučer je New York Times izvijestio o postojanju obavještajnih podataka, prema kojima neka proukrajinska grupa navodno stoji iza sabotaže na plinovodima. U članku se navodi da njeni planovi nisu nužno bili poznati u Kijevu. Njemačko izdanje Zeit piše da tragovi napada na naftovode vode u pravcu Ukrajine.

Krajem septembra oba ruska izvozna plinovoda položena po dnu Baltičkog mora, Sjeverni tok i Sjeverni tok - 2, propala su zbog sabotaže. Švedska, Danska i Njemačka vode istrage, ali još nisu došle do konkretnih rezultata. Kremlj je vanredno stanje nazvao aktom međunarodnog terorizma.