{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapad imao špijuna u Al-Qaidi

F
17.11.2006. u 09:58
0
0
Zapad imao špijuna u Al-Qaidi
0
Zapad imao špijuna u Al-Qaidi
Prema saznanjima BBC-a zapadne obavještajne službe su devedesetih godina prošlog stoljeća imale saradnika koji se infiltriraro u Al-Qaidu i dostavljao im podatke o aktivnostima te organizacije.
Taj čovjek je, ne želeći da bude otkriven njegov identitet, u razgovoru za BBC ispričao kako je britanske i francuske obavještajce upozoravao na opasnost koju predstavlja Al-Qaida, ali da ta upozorenja nisu bila ozbiljno shvaćena.

On kaže da je s organizacijom koju predvodi Osama bin Laden stupio u kontakt početkom devedesetih godina u Belgiji kada je pristupio grupi Alžiraca koji su švercovali oružje.

Pošto im je ukrao neki novac, zatražio je zaštitu od francuske obavještajne službe, koja ga je uvjerila da postane njen saradnik i ubaci se u Bin Ladenove centre za obuku islamskih ekstremista u Afganistanu.

Kazao je da je kada se tamo našao, bio zapanjen količinama i raznovrsnošću oružja.

"Imali smo pištolje, mitraljeze, mine, eksplozive, snajpere, svega je bilo u izobilju. Obučavani smo za napade na civilne i vojne objekte, za otmice na putevima, u kućama, za ubistva u kafićima", dodaje čovjek koji je radi zaštite identiteta u programu BBC-a dobio lažno ime Omar Nasiri.

On je kazao da je prisustvovao i prvim eksperimentima Al-Qaide s hemijskim oružjem - ubijanju zečeva pomoću otrova i gasova.

Kada je završio obuku koja je trajala godinu dana, upravnik centra, pripadnik Al-Qaide po imenu Abu Zubayda, poslao ga je u Evropu sa zadatkom da osnuje vlastitu ćeliju.

Francuski obavještajci su ga uputili u London, gdje se povezao i s britanskom obavještajnom službom i ubacio u pojedine londonske džamije, gde je špijunirao radikalne imame.

Kazao je kako je Britance upozoravao da Al-Qaida prerasta u organizaciju globalnih razmjera, ali da je njih zanimalo jedino da li neko predstavlja opasnost po Britaniju ili ne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: