Kontinuirana pomoć
7

Zapad će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini koja će uključivati i oklopna vozila

F. H.
Ministar odbrane Velike Velike Britanije, Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Velike Velike Britanije, Ben Wallace (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Velike Britanije, Ben Wallace je izjavio kako su se zapadne države složile da pošalju oklopna vozila i dugometnu artiljeriju u Ukrajinu. Odluka je donesena na posebnoj donorskoj konferenciji na kojoj je učestvovalo 35 zemalja uključujući SAD.

Wallace, koji je bio domaćin konferencije, rekao je da će u Ukrajinu biti poslana dodatna pomoć u smrtonosnim oružjima ali da to neće uključivati tenkove ili još neka smrtonosnija oružja koje je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski zatražio prošle sedmice.

Izjavio je kako je Ukrajini neophodna artiljerija dugog dometa kojom bi mogli da odgovore na ruske napada na gradove, uključujući Mariupolj na jugu.

Ukrajina je također tražila oklopna vozila, ne nužno tenkove ali određena vozila sa zaštitom i protivzračne sisteme te će oni biti isproučeni kao rezultat ove konferencije, prenosi Guardian.

Odlučnost da se obezbijedi artiljerija i oklopna vozila predstavlja iskorak u dosadašnjoj NATO politici ka naoružavanju Ukrajine koja se zadržavala na oružjima koje je NATO okarakterisao kao defanzivna.

NATO države, vođene od strane SAD, Velike Britanije i Turske složile su se da Ukrajini isporuče protivzračne sisteme Stingere, Novu generaciju antitenkovskog oružja (NLAW), protivoklopne sisteme Javelin i TB2 dronove.

Zelenski je u obraćanju NATO samitu tražio da ove zemlje obezbijede Ukrajini 1 posto svojih aviona i tenkova.

Zapadne zemlje su u strahu od isporuke napadačkih oružja kao što su avioni jer nisu sigurne kakav bi odgovor došao iz Moskve.

Neke od država koje su učestvovale na konferenciji ponudile su da u Ukrajinu pošalju oružje iz vlastitih zaliha dok je dio ponudio novac za kupovinu oružja.