Zaoštrava se izbjeglička kriza u Pakistanu

F
FENA
7.1.2010. u 14:54
0
0
Zaoštrava se izbjeglička kriza u Pakistanu
0
Zaoštrava se izbjeglička kriza u Pakistanu Foto: AP
Još desetine hiljada Pakistanaca vjerovatno će biti prisiljene da napuste svoje domove u 2010. godinji dok vojska nastavlja s ofanzivom protiv talibana, saopćio je u četvrtak šef UN-ovog ureda odgovornog za hitnu pomoć.
Oko 2,3 miliona osoba, uglavnom na sjeverozapadu zemlje, raseljeno je u borbama na vrhuncu krize u prošloj godini, stvarajući jednu od najvećih izbjegličkih kriza u modernim vremenima.

Iako ih se većina vratila kućama, mnogi su ostali u izbjegličkim logorima i kod porodica koje su ih prihvatile. Stotine hiljada je također pobjeglo dok pakistanska vojska napreduje prema drugim talibanskim uporištima duž afganistanske granice kako bi iskorijenila pobunjenike.

- Očekujemo izvjestan broj povrataka, ali će također biti ljudi koji će ostati raseljeni jer nemaju nigdje da se vrate pošto su im kuće uništene, izjavio je Manuel Bessler, šef UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

- Također očekujemo nova raseljavanja u ostalim područjima dok se neprijateljstva nastavljaju i bit će izazov za nas da nastavimo finansirati toliki broj raseljenih, izjavio je on Reutersu putem telefona iz Islamabada.

Ujedinjene nacije, zajedno s međunarodnim i nacionalnim humanitarnim agencijama pomažu oko 1,2 miliona raseljenih osoba u pakistanskoj sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini i plemenskim područjima pod saveznom upravom.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: