SAD
0

Zaokret Obamine administracije prema pravima homoseksualaca

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame u srijedu je načinila zaokret u odnosu na prava homoseksualaca, objavivši da na sudu neće braniti savezni zakon koji sprečava vladi da prizna istospolne brakove i garantuje jednake pogodnosti za homoseksualne parove.

"Nakon pažljivog razmatranja, predsjednik SAD-a je utvrdio da 3. odjeljak Zakona o odbrani braka, primijenjen na istospolne parove koji su zakonski u braku po zakonu savezne države, krši načelo jednake zaštite" iz američkog Ustava, izjavio je ministar pravosuđa Eric Holder, ističući da Ministarstvo pravosuđa podržava to stajalište.

"Postoji, nažalost, značajna historija namjerne diskriminacije homoseksualaca i lezbijki, od vladinih kao i od privatnih osoba, na temelju predrasuda i stereotipa koji i danas imaju posljedice", rekao je Holder.

On je također ukazao na "nedavnu evoluciju" tog zakona u sudovima i pred državnim zakonodavnim tijelima, u kojoj se priznaje načelo jednakog postupanja za homoseksualce i lezbijke.

Do sada je Obamina administracija zauzimala stajalište da joj je dužnost braniti sve zakone, uključujući i diskriminirajuće mjere, tako dugo dok su oni u skladu s ustavom. U ovome slučaju, administracija nije mogla naći "razumne argumente" za odbranu zakona koji poriče jednake pogodnosti za legalno oženjene homoseksualne parove, rekao je Holder.

Administracija neće braniti sporni zakon protiv dviju tužbi koje su podnijeli istospolni parovi iz država New York i Connecticut.