Guardian
0

Zaokret na francuskoj političkoj sceni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski The Guardian analizira u ponedjeljak teški poraz koji je u drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj od socijalista i njihovih saveznika pretrpjela stranka predsjednika Nicolasa Sarkozyja – UMP, odnosno Savez za narodni pokret.

Na ovim izborima se, prema Guardianu, pokazao značajan preokret u ulogama koje su stranke igrale tokom posljednjih osam godina.

Svojevremeno svadljivi socijalisti, koji su se svađali oko položaja dok je brod pod njima tonuo, iznova su otkrili umijeće stvaranja koalicija. I to time što su ruku pružili svim stranama, i zelenima i krajnjoj ljevici, piše Guardian.

Za to vrijeme je konzervativni UMP, kako izgleda, došao do kraja puta, stiješnjen između tvrdoglavo uskrsavajućega Nacionalnog fronta na desnici i masovne apstinencije na centru. UMP se našao u poziciji u kojoj, nakon gutanja centrističkih golista, više nema kome da se okrene.

Guardian predviđa da će, možda već danas, početi uzajamno optuživanje unutar UMP-a.

Predsjednik Sarkozy bi nagonski mogao udariti prvo što mu padne šaka i smijeni premijera Francoisa Fillona. No, srdačni premijer je daleko stabilniji i popularniji od svoga nepostojanog predsjednika.

Uz to će pregovaračka umješnost Francoisa Fillona itekako biti potrebna ako predsjednik Sarkozy želi osuvremeniti francuski penzioni sistem, što bi mogao biti najopasniji segment njegovog programa reformi.

Vjerojatnije je, nagađa Guardian, da će Sarkozy iz svoje vlade izbaciti nekadašnje socijaliste, naprimjer šefa diplomatije Bernarda Kouchnera.