Njemačka
0

Zamrznuti računi Centralne banke i državnih fondova Libije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka je, u okviru jačanja pritiska na libijskog vođu Moammara Gaddafija, zamrzla 193 računa Centralne banke i državnih fondova Libije kod njemačkih banaka, javljaju u četvrtak njemački mediji.

"Ove mjere su jasna reakcija na razvoj događaja u Libiji. Brutalno gušenje libijskog oslobodilačkog pokreta ne može se više finansirati novcem koji leži u njemačkim bankama.Time daje savezna vlada jasan znak da se nalazi na strani onih koji zahtijevaju slobodu, demokratiju i pravnu državu", navodi se u saopćenju Ministarstva ekonomije i tehnologije Njemačke.

Mediji navode da se, kada je riječ o zamrzavanju računa, radi posebno o novcu libijske Centralne banke, Libyan Foreign Bank i Libya Africa Investment.

Njemački ministar ekonomije Rainer Brüderle je ovu mjeru donio na bazi zakona o vanjskoj trgovini i u saglasnosti s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom finansija i Bundesbankom, prenose mediji.

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle je prije nekoliko dana zatražio nove sankcije prema režimu libijskog predsjednika Gaddafija i rekao da ga zabrinjava "ono što se dešava u toj zemlji".

"Ciljane sankcije su nužne protiv onih", koji su odgovorni za zločin nad libijskim narodom', rekao je Westerwelle.

Šef njemačke diplomatije je ocijenio da dosadašnje sankcije protiv Libije ne zadovoljavaju i rekao da se tokovi novca moraju spriječiti.