Svijet
0

Zamjenik vođe Hamasa iz Damaska posjetio Gazu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik vođe palestinskog Hamasa Moussa Abu Marzouk, koji živi u izgnanstvu u Damasku, posjetio je pojas Gaze prvi put za dvije decenije, saopćili su u subotu palestinski i egipatski zvaničnici.

Abu Marzouk, drugi po rangu poslije glavnog vođe islamistčkog Hamasa Khaleda Mashala, koji također živi u sirijskoj prestonici, ušao je u petak u pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafah s Egiptom i zadržao se samo nekoliko sati, rekli su isti izvori na koje se poziva Reuters.

Većina lidera Hamasa u Gazi je u ilegali još od početka trosedmične izraelske ofanzive na ciljeve te organizacije, okončane 18. janaura jednostranim prekidima vatre. Oni se navodno još boje da ne budu meta izraelskih napada, jer i dalje traju sporadični raketni i minobacački napadi iz pojasa Gaze na jug Izraela i izraelska zračna odmazda.

Hamas traži od Egipta da stalno otvori granični prelaz Rafah kako bi se olakšale posljedice blokade Izraela. To, međutim, ne može da se učini bez dogovora s rivalom Hamasa, vođom umjerenijeg Fataha, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom.

Blokadu prema pojasu Gaze od juna 2007., poslije krvavog sukoba u kome su pripadnici Hamasa silom preuzeli kontrolu nad tim područjem od Fataha, uveo je zapravo i Egipat. Ta zemlja samo s vremena na vrijeme otvara granicu za prolaz pacijenata i humanitarne pomoći. Egipat u međuvremenu posreduje u čvrščem prekidu vatre između Izraela i Hamasa i odvojeno u palestinskom nacionalnom pomirenju.