Češka
0

Zamjenik premijera podnio ostavku

FENA
Radek John
Radek John
Zamjenik češkog premijera zadužen za borbu protiv korupcije Radek John objavio je u srijedu da podnosi ostavku na ovu dužnost, iznoseći tako novi dokaz krhkosti sadašnje vlade desnog centra Petra Nečasa.

Radek John, lider male centrističke stranke Javni poslovi, često kritiziran zbog neaktivnosti, izgubio je krajem aprila mjesto ministra unutarnjih poslova, nakon žestokih kritika policajaca.

John je u srijedu zvanično objasnio da ostavku podnosi zato što je Nečas odbio potvrditi izbor njegovih saradnika.

Vlada je 26. aprila već preživjela glasanje o povjerenju koje je zatražila ljevičarska opozicija nakon male izmjene u vladi izazavne ostavkom ministra prometa Vita Barta, jakog čovjeka stranke Javni poslovi i stvarnog lidera te formacije, koji je i sam osumnjičen za korupciju, kako piše štampa.

Radilo se o drugom pokušaju svrgavanja ove vlade formirane u julu 2010., u kojoj su predstavnici stranke Javni poslovi, desničarske Nečasove stranke ODS i desničarskog pokreta TOP 09.

Predsjednik Vaclav Klaus je u srijedu izrazio "zabrinutost" za vladu, ocijenivši da svaki "kamenčić" u krhkoj vladinoj koaliciji može biti fatalan.