Rekao da mu je žao
12

Zamjenik britanskog premijera podnio ostavku, utvrđeno da je maltretirao radnike na poslu

V. K.
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik premijera Velike Britanije Dominic Raab podnio je ostavku na ovu poziciju nakon što su u javnosti objavljeni izvještaji o prijavama koje je ovaj zvaničnik dobio za maltretiranje radnika tokom obavljanja ministarskog mandata.

Uoči ostavke, Raab je medijima, ali i premijeru Rishiju Sunaku dostavio pismo u kojem navodi razloge zašto se odlučio na ovaj potez.

"Obavezao sam se da ću dati ostavku ako se utvrdi kroz istragu da je zaista riječ o bilo kakvom maltretiranju. Vjerujem da je važno održati riječ. Iako osjećam obavezu da prihvatim ishod istrage, kroz nju su se odbacile sve, osim dvije tužbe, protiv mene. Prvo, ministri moraju biti u mogućnosti da vrše direktan nadzor nad visokim zvaničnicima nad kritičnim pregovorima koji se vode u ime britanskog naroda, inače će se izgubiti demokratski i ustavni princip odgovornosti ministara. Ovo je posebno važilo za vrijeme moga rada u Ministarstvu vanjskih poslova, u kontekstu pregovora o Brexitu oko Gibraltara, kada je visoki diplomata prekršio mandat koji je dogovorila Vlada. Drugo, ministri moraju biti u mogućnosti da daju direktne kritičke povratne informacije o brifinzima i izvještajima visokim zvaničnicima, kako bi postavili standarde i pokrenuli reformu koju javnost očekuje od nas", rekao je Raab.

Naglasio je i kako za četiri i po godine mandata nije psovao ili vikao na bilo koga niti namjerno pokušao nekoga omalovažiti.

"Iskreno mi je žao zbog bilo kakvog nenamjernog stresa ili uvrede koju su neki zvaničnici osjetili, a koja je bila rezultat tempa, standarda i izazova koje sam postavio u Ministarstvu pravde. To je ono što javnost očekuje od ministara", rekao je sada već bivši zvaničnik vlade.

Inače, premijer Rishi Sunak zadužio je advokata Adama Tolleyja da istraži osam pritužbi koje uključuju najmanje 24 osobe, a koje su kritikovale ponašanje Raaba tokom njegovih ranijih funkcija.

Nakon što je Raab objavio odluku o ostavci, oglasio se i Sunak koji je poručio kako je ostavka potpuno opravdana.

"Kako kažete, s pravom ste se obavezali da date ostavku ako se u izvještaju dokaže bilo kakve maltretiranje. Održali ste svoju riječ. Jasno je da je u ovom historijskom procesu bilo nedostataka koji su negativno utjecali na sve uključene. Iz ovoga bismo trebali naučiti kako bolje rješavati takve stvari u budućnosti", poručio je premijer Rishi Sunak.