Saudijska Arabija
0

Zamjenica ministra treba dozvolu za pojavljivanje na TV-u

FENA
Prva zamjenica ministra u saudijskoj vladi ne može se pojaviti na televiziji bez dozvole, navele su novine u ponedjeljak njene riječi.

Imenovanje Noure al-Faiz u februaru za zamjenicu ministra za obrazovanje žena pozdravljeno je kao veliki korak u integraciji žena u konzervativno saudijsko društvo, u kojem puritanska forma islama zabranjuje ženama vožnju, glasanje i druženje s muškarcima s kojima nisu u srodstvu.

"Neću skinuti svoj zar i neću se pojaviti na televiziji dok to ne bude dopušteno", izjavila je Faiz za dnevne novine Shamss, koje su objavile sliku zamjenice ministra s maramom preko glave i otkrivenim licem.

Saudijska državna televizija posljednjih je godina zaposlila žene kao spikerice u okviru reformskih napora pokrenutih nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001. koji su skrenuli pažnju na radikalizam u Saudijskoj Arabiji.

Faiz je također odbacila pozive da se djevojčicama dopuste sportske aktivnosti u školi, koje sprečava saudijski moćni vjerski estsblišment. "Prerano je za to", navode novine njezine riječi.

Njezino ministarstvo nije bilo odmah dostupno radi komentara, prenosi Reuters.