Nema osnove za hapšenje
0

Zambija odbila pozive za hapšenje Georgea Busha

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zambija je odbacila poziv međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Interantional za hapšenje bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha koji se nalazi u posjeti Africi.

"Po kojoj osnovi Amnesty želi da uhapsimo predsjednika Busha", upitao je zambijski ministar vanjskih poslova Chishimba Kambvili tokom jučerašnje posjete Busha, njegove supruge i kćerki toj afričkoj državi.

Kambvili je istakao da bi Zambija razmatrala taj zahtjev samo ako bi stigao od Međunarodnog krivičnog suda u ime neke međunarodne organizacije poput UN.

Početkom sedmice Amnesty International pozvao je  Etiopiju, Tanzaniju i Zambiju da zbog kršenja ljudskih prava uhapse bivšeg američkog predsjednika.

Bush je tokom svoja dva mandata od 2001. do 2009. godine odobrio upotrebu raznih tehnika ispitivanja, uključujući i "simulaciju davljenja vodom" što Amnesty International i druge organizacije smatraju torturom.

Bivši američki predsjednik rado je viđen gost u Africi, jer je 2003. godine odobrio program "Hitan plan za pomoći za oboljele od side" (PEPFDAR) čime je pružena pomoć milionima najteže oboljelih na afričkom kontinentu.

On je afričku turneju započeo u Tanzaniji. Pokrenuo je i projekat "Ružičasta - crvena vrpca" u Zambiji kojim se proširuje obrazovanje o raku dojke te praćenje i tretman raka vratnih pršljenova	
U februaru su organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile da je Bush otkazao posjetu Švicarskoj zbog mogućnosti da protiv njega bude pokrenut pravni postupak. 

Organizatori događaja saopštili su da je do otkazivanja Bushovog učešća došlo zbog sigurnosnih razloga, a ne krivične prijave.