{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Založili se za jačanje saradnje i dijaloga u vremenu globalne krize

F
19.2.2009. u 18:26
0
0
Založili se za jačanje saradnje i dijaloga u vremenu globalne krize
0
Založili se za jačanje saradnje i dijaloga u vremenu globalne krize
Jačanje saradnje, dijaloga i zajedničkog rada u vrijeme globalnih gospodarskih teškoća i finansijske krize jedan je od prioritetnih zadataka OSCE-a u idućem razdoblju, naglašeno je na početku dvodnevnoga Zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koje je počelo u četvrtak u Beču.
Susret parlamentaraca iz 56 država članica OSCE-a, u kojem sudjeluje 270 parlamentaraca, među kojima je i bh. delegacija, važan je događaj zbog mogućnosti razgovora i dogovora o budućem radu, naglasio je predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a, portugalski parlamentarac Joao Soaros.

Posebno je u vremenu globalnih gospodarskih teškoća i krize važno jačati saradnju, dijalog, sigurnost i stabilnost, što su glavni zadaci OSCE-a.

U tom smislu važna je rasprava o inicijativama ruskoga i francuskog predsjednika Dimitrija Medvedeva i Nicolasa Sarkozyja o izgradnji nove evropske sigurnosne strukture, rekao je Soaros, a to su podržali i mnogi govornici na plenarnoj sjednici i predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer, koja je kazala da je svaka nova ideja u tom smislu dobrodošla.

Grčka ministrica vanjskih poslova i predsjedateljica OSCE-a, čija je zemlja od početka godine preuzela predsjedanje tom organizacijom, Dora Bakojanis kazala je da ključ za uspjeh jačanje zajedničke saradnje.

"Gospodarska kriza baca sjenu na sveukupne oblike razvoja. Na nama je da se djelotvorno odupiremo izazovima vremena zajedničkom saradnjom i radom. Prilagođavanje novim okolnostima ključni je izazov za ovu organizaciju", rekla je ministrica Bakojanis.

Gotovo svi govornici na plenarnoj sjednici izrazili su žaljenje zbog zatvaranja OSCE-ove misije u Gruziji ali i pozdravili nedavnu odluku Stalnog vijeća OSCE-a da još do 20. juna tamo ostane 20-ak OSCE-ovih promatrača.

Jasno je to izrazio i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a američki kongresnik John Tanner, kazavši da je zatvaranje misije OSCE-a u Gruziji rezultat "političke igre" te se zauzeo za jačanje euroatlantskog partnerstva i dijaloga i jačanje saradnje OSCE-a i NATO-a.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a Tonino Picula, prenosi Hina, izjavio je da OSCE, suočen s različitim oblicima svjetske i gospodarske krize, mora prije svega otkloniti slabosti u vlastitu funkcioniranju te da se unutar OSCE-a želi ponuditi novi koncept rješavanja sigurnosnih izazova.

"OSCE je danas opterećen unutarnjim konfrontacijama političke i organizacijske naravi", rekao je Picula zaključivši: "Svi očekujemo da OSCE nadogradi Helsinški sporazum iz 70-ih godina i da se učini sve da se najskorije vrijeme postigne dogovor Helsinki II", odnosno novi oblik evropske sigurnosne strukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: