Svijet
0

Žalbeno vijeće ICTY-ja smanjilo Strugaru kaznu na 7,5 godina

FENA
Iako je prihvatilo dio žalbenih osnova tužiteljstva i dodatno ga proglasilo krivim i za napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom, Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak je u Haagu smanjilo kaznu bivšem generalu JNA Pavlu Strugaru (75) na 7,5 godina s osam godina, koliko je dobio prvostepenom presudom prije tri godine za propuste u zapovjednoj odgovornosti prilikom razornog topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. decembra 1991.

Žalbeno je vijeće zaključilo da proglašenje krivim po dodatne dvije točke optužnice ne utječe na visinu kazne, a smanjenje kazne opravdalo je njegovim pogoršanim zdravstvenim stanjem.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbene osnove obrane uključivši glavnu osnovu da je Strugar bio procesno sposoban.

Strugara je prvostepeno vijeće osudilo prije tri godine na osam godina zatvora zbog propusta u zapovjednoj odgovornosti prilikom razornog topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. decembra 1991. Proglašen je krivim za dvije od šest tačaka optužnice - za napad na civile i uništavanje vjerskih i kulturnih ustanova te povijesnih spomenika, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Strugar je tada oslobođen zapovjedne odgovornosti za četiri tačke optužnice koje su ga teretile za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom, dok je po osobnoj odgovornosti oslobođen svih šest tačaka optužbe.

I odbrana i tužiteljstvo žalili su se na presudu, ali 2006. saglasili su se o povlačenju žalbe na prvostupanjsku presudu zbog humanitarnih okolnosti, a posebno Strugarove odmakle dobi, slabog zdravlja i općeg stanja čime je presuda postala pravomoćna.

Nakon toga žalbeni je postupak ponovno otvoren zbog ponovne žalbe odbrane koja je tražila oslobađajuću presudu i obustavu postupka, tvrdeći da je Strugar bio nesposoban za proces.

General Strugar 1991. je zapovjedao II operativnom skupinom JNA kojoj su pripadale sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, koje su brojale više od 20.000 vojnika. Iako je ofanziva JNA trajala od početka oktobra do kraja decembra bio je optužen samo za napad na povijesnu jezgru Dubrovnika, zaštićenu od UNESCO-a, 6. prosinca 1991.

Vijeće je u prvostupanjskoj presudi utvrdilo da nije dokazano da je Strugar naredio granatiranje Starog grada 6. decembra niti da je pomagao ili podržavao to granatiranje, a utvrdio je da je Strugar naredio pokušaj osvajanja tvrđave na Srđu tog istog dana, koji se nakon neuspjeha i teških gubitaka JNA pretvorio u osvetničko granatiranje Dubrovnika.

Strugarova krivnja proizašla je iz toga što nije poduzeo odgovarajuće mjere da zaustavi granatiranje Starog grada 6. decembra niti disciplinske mjere da kazni počinitelje.