{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakonom zabranjene psovke u medijima

F
29.4.2009. u 12:46
0
6
Zakonom zabranjene psovke u medijima
0
Zakonom zabranjene psovke u medijima
Foto: Reuters
Vrhovni sud SAD-a potvrdio je mogućnost sudskog progona radio i televizijskih stanica u čijim prenosima uživo bude izgovorena psovka ili nepristojna riječ.
Odlukom koja je usvojena s pet glasova prema četiri, najviša sudska instanca SAD-a je ovlastila Saveznu komisiju za regulisanje komunikacija (FCC) da izmijeni propise i zabrani izgovaranje opscenih riječi, kao i da uvede visoke kazne za prijestupe. Radi se o prvoj presudi koja se odnosi na standarde o nepristojnosti među emiterima u SAD-u u više od 30 godina.

Vrhovni sud nije u srijedu odlučio da li se tom zabranom krše američki Ustav i Prvi amandman kojim se garantuje sloboda govora i tu odluku je prepustio saveznom apelacionom sudu.

Ovom odlukom Vrhovni sud je podržao raniju odluku FCC-a da kazni televizijsku stanicu Fox zbog više nepristojnih riječi koje su izgovorile pjevačica Cher i starleta Nicole Richie tokom direktnog prijenosa ceremonije dodjele nagrada, i ocijenio da se ne radi o "proizvoljnoj i nasumičnoj" odluci kako je bilo navedeno u sudu niže instance.

FCC je za vrijeme administracije Georga Busha počela da se obračunava s opscenim sadržajima na televizijskim i radio stanicama, pošto je pjevačica Janet Jackson nakratko otkrila grudi tokom prijenosa finalne utakmice američkog fudbala.

Prije toga FCC obično nije nametao zabrane protiv nepristojnosti, osim u slučaju njihovog učestalog ponavljanja.

- Čak i kad se upotrijebi kao psovka riječ koja počinje s "j" ima snagu uvrede, a uvreda proizlazi iz njenog seksualnog značenja, naveo je sudija Antonin Skalja u obrazloženju presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: