Svijet
0

Zakonom protiv promocije anoreksije

FENA
Francuska bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja će se zakonskim mjerama boriti protiv anoreksije, najavljuje u četvrtak dnevnik The Times.

Zatvor do tri godine i 45 hiljada eura mogli bi biti maksimalna kazna kojom bi se, prema prijedlogu francuske vlade, ubuduće kažnjavali svi koji propagandnim porukama promoviraju ekstremnu mršavost, odnosno anoreksiju, piše Times.

Na meti novih propisa naći će se mediji i svijet mode ali na prvom mjestu internetske stranice i blogovi takozvanih ProAna pokreta. Mnogi od njih, prema pisanju Timesa, promoviraju izgladnjivanje kao izabrani način života.

Djevojke i mlade žene na njima često objavljuju fotografije svojih omršavjelih tijela kao poticaj i inspiraciju drugima.

Prošlog mjeseca, podsjeća Times, jedna francuska internetska stranica izazvala je opće zgražanje jer je ohrabrivala čak i devetogodišnje djevojčice da, u potrazi za savršenom figurom, pribjegavaju plastičnoj hirurgiji i dijetama.

Pojedini francuski stručnjaci i vodeće ličnosti iz svijeta mode, poput modnog kreatora Jean-Paula Gaultiera, usprotivili su se namjeri vlade u Parizu tvrdeći kako nije u nadležnosti države da zakonom regulira ljepotu i estetske kriterije, prenosi londonski dnevnik.