Svijet
0

Zakon o zabrani pušenja u Sloveniji i na ustavnom sudu

FENA
Slovenski ustavni sud mogao bi tek za dvije godine odlučivati o ustavnosti zakona kojim je zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim prostorijama jer takvim inicijativama nije dao prioritet, a sada rješava slučajeve iz 2005.

Zahtjev da se ispita ustavnost zakona kojim su ugroženi mali gostioničari među čijom klijentelom je tri četvrtine onih koji ne mogu piti kavu ili pivo bez cigarete među ostalim su ustavnom sudu uputila dva parlamentarna zastupnika, Zmago Jelinčič i Bogdan Barovič, oba strastvena pušača, piše u ponedjeljak ljubljanski list Dnevnik.

List koji tvrdi da se sa nižim temperaturama koje su sa ljetnih terasa protjerale posjetitelje-pušače smanjuje promet u ugostiteljstvu, te da se striktne zakonske odredbe sada pokazuju kao "bumerang" koji izaziva nezadovoljstvo među ugostiteljima i pušačima.

Među prvima koji su platili globu od 125 eura za pušenje u zatvorenom prostoru bio je ovih dana Vlado Žabot, predsjednik Društva književnika Slovenije (DPS) jer nije znao da je nadsvođeni prolaz u centru Ljubljane prema zakonskim odredbama zatvoreni prostor, piše Dnevnik.

Nakon početnog oklijevanja, sve više bolje stojećih tvrtki ipak se odlučuje za ugradnju tzv. "pušionica" koje je predvidio zakon za posjetitelje-pušače, a staju oko 9.000 eura s PDV-om, piše list. Do sada ih je naručeno pedesetak. Riječ je o kabinama od stakla ili pleksiglasa s unutarnjom ventilacijom koje moraju biti hermetički izolirane od prostora u kojima se serviraju hrana i piće.

Osim toga, piše Dnevnik, jedno je slovensko poduzeće iz Srbije počelo uvoziti i tzv. "elektronsku cigaretu" što ju je patentirao i prodaje u svijetu jedan tamošnji izumitelj. Radi se o napravi koja se sastoji od inhalatora i kućišta u kojemu je uložak s otopinom koja sadrži minimalnu količinu nikotina, ali ne i druge štetne tvari iz duhana, a pali se baterijom bez upotrebe otvorenog plamena.

Uvoznik Sebastjan Simič tvrdi da je dobio nekoliko stotina narudžaba u Sloveniji i potvrdu državnog inspektorata da se pušenjem "elektronske cigarete" u zatvorenim prostorijama ne krši zakon prihvaćen prije 4 mjeseca. Cijena aparata je 135 eura, ali ga slovensko ministarstvo zdravlja neće priznati kao medicinsko pomagalo, a slovenski medicinski stručnjaci smatraju da bi napravu i njene učinke trebalo dodatno ispitati iako navodno ima europski certifikat, piše Dnevnik.