{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaključci Vijeća ministara EU o Kosovu

F
FENA
18.2.2008. u 21:28
0
0
Zaključci Vijeća ministara EU o Kosovu
0
Zaključci Vijeća ministara EU o Kosovu
Foto: Reuters
Osim u prvoj rečenici kratkih Zaključaka Vijeća ministara EU o Kosovu, u kojoj se faktogafski konstatira da je kosovska Skupština u nedjelju proglasila nezavisnost ovog teritorija, ministri vanjskih poslova 27-morice ovu riječ više nigdje ne spomnju.
U prvi plan se ističe spremnost vlasti na Kosovu da se u svojim postupcima rukovode principima demokratije, jednakosti za sve građane, zaštite srpske i svih drugih manjina, kao i očuvanja kulturnih i vjerskih vrijednosti na Kosovu.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je dodao da kosovske vlasti ni u jednom koraku na tom putu neće biti ostavljene izvan kontrole međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Ministarskog vijeća, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel potvrdio je na konferenciji za novinare da ni od članica Unije niti zemalja regiona neće biti zatraženo da svoje stavove o Kosovu prilagođavaju stajalištu koje ima većina članica Unije. Iako nije zvučao uvjerljivo, on je više puta ponovio da su ministri vanjskih poslova danas imali jedinstven stav o situaciji na Balkanu nakon samoproglašenja Kosova nezavisnom državom.

''U ulozi predsjednika Vijeća zražavam veselje što smo uspjeli postići jedinstvo u vezi sa zbivanjima na Kosovu'', izjavio je Rupel, ali nije i pojasnio takav stav.

Visoki predstavnik za međunarodne odnose i sigurnost, Javier Solana je dodao da su današnji stavovi ministara u skladu s naporima EU na dugoročnoj stabilizaciji Balkana.

''Svi smo danas bili jedinstveni u stavu da je evropska perpsketiva ovog regiona jedino pravo rješenje i zbog toga mogu reći da smo danas imala dobar dan i za Evropsku uniju i za Balkan. Evropska komisija je i danas pozvana da razmotri nove mogućnosti ekonomske, tehičke i druge podrške Kosovu i cijeloj regiji'', rekao je Solana.

Vijeće je osudilo pojave nasilja u Srbiji i na sjeveru Kosova i pozvalo vlasti u Beogadu i Prištini da spiječe nasilje koje je posebno upereno protiv diplomatskih misija, a same vlasti da se suzdrže od poticanja izgreda. Solana je tim povodom izrazio uvjerenje da će vlasti u Beogadu osigurati sigurnost evropskih građana i njihove imovine u Srbiji, te da ne preduzimaju ništa što bi moglo ugroziti sigurnosnu situaciju u regionu, prenio je Zekerijah Smajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: