{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaklada: Evropska unija ima 28 miliona doseljenika

F
10.1.2008. u 10:05
0
0
Zaklada: Evropska unija ima 28 miliona doseljenika
0
Zaklada: Evropska unija ima 28 miliona doseljenika
Prema podacima Zaklade Migrantes Talijanske biskupske konferencije za 2007. godinu, Evropska unija ima 28 miliona doseljenika, javlja KTA.
Zaklada Migrantes predstavila je poruku pape Benedikta XVI. za Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se obilježava 13. siječnja pod naslovom "Mladi selioci: bogatstvo i provokacija". Njima je posvećen Svjetski dan selilaca i izbjeglica za koji je Sveti Otac napisao posebnu poruku i naslovio ju "Mladi selioci".

Mladi u dobi do 25 godina čine sve veći postotak sveukupnoga broja selilaca. Tako među mladim Talijanima koji žive u inozemstvu, taj broj, primjerice, doseže 33 posto, dok samo Sinti i Romi nazočni u Italiji nadilaze 40 posto.

Piergiorgio Saviola, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes istaknuo je da su doseljenici kapital koji valja cijeniti, ne zanemariti ga, a još manje uništiti.

"Na demografskome planu, obzirom na sve veći brojčani pad i starenje našega naroda, i na gospodarsko-radnome planu, i dalje je potrebna inozemna radna snaga. Što se pak tiče integracije, oni su bogatstvo. Lakši je, naime, i spontaniji, svakodnevni odnos između Talijana i stranaca u, primjerice, školskim klupama, na športskome igralištu i na ulici", napomenuo je msgr. Saviola.

Zbog toga je potrebno da društvo, laičko i crkveno, preuzme vlastitu odgovornost prema doseljenicima. Njihove velike mogućnosti i bogatstvo, neće se razviti u svrhu općega dobra ako ne budu ohrabreni konkretnim gestama , kazao je msgr. Saviola, te napomenuo kako, između ostaloga, stranci imaju težak teret koji vuku za sobom, a to je teret njihovoga posebnog stanja.

Dosta je spomenuti dvostruku pripadnost koja, s jedne strane izražava mogućnosti i bogatstvo, ali s druge može označiti nedostatak specifičnoga identiteta. Upravo tom problemu dvojnoga identiteta, poruka Svetoga Oca nudi rješenje.

Biskup Domenico Sigalini, tajnik Biskupskog povjerenstva za selilaštvo, istaknuo je kako Papa vrlo jasno upućuje na mjesta na kojima se valja zauzeti kako bi se riješili ti problemi, a to su škola i obitelj.

Drugi važan čimbenik je vjerska sloboda koju, prema biskupovim riječima, laicizam često instrumentalizira kako bi izbrisao svaki trag, sanjajući o građaninu koji nije solidaran, nego neutralan.

Laičnost škole ne znači izbrisati vjersko pitanje, nego dopustiti njezin izraz u najvećem poštovanju i slobodi sviju, i to unutar odgojnog nacrta i jamstva koja nam daje naš ustav, istaknuo je biskup Sigalini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: