"Operacija budno nebo 2011"
0

Zajednička vojna vježba Rusije i NATO-a

FENA
Ruske snage i snage NATO-a izvele su u utorak prvi dio zajedničke protuterorističke vježbe čiji je cilj pripremiti se za napad otetim zrakoplovom, kao što je to bio slučaj 11. septembar 2001. kada je uništen njujorški Svjetski trgovinski centar.

U vježbi su sudjelovale ruske i poljske snage, a cijela se stvar odigrava u trenutku kada Rusija i NATO pokušavaju izgladiti razmirice oko planova Zapada u pogledu uspostave evropskog proturaketnog štita.

"Organizirali smo ovu zajedničku vježbu imajući na umu zajedničke prijetnje koje dijele Rusija i NATO. U ovom slučaju se radi o vrsti terorizma koji je nastao u Afganistanu", rekao je Jurij Gorlač, dužnosnik odjela za evropsku suradnju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Vježba pokazuje niz praktičnih koraka između Rusije i NATO-a u okviru borbe protiv međunarodnog terorizma", rekao je predstavnik NATO-a Istvan Talla, prenosi Reuters.

Moskva redovno upozorava na prisutnost Al-Qaide na sjevernom Kavkazu, gdje islamistički pobunjenici žele uspostaviti islamski emirat.

Vježba pod nazivom "Operacija budno nebo 2011" trajat će do 9. juna.