Bush - Gul
0

Zajednička borba protiv terorizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SAD-a George Bush i šef turske države Abdulah Gul naglasili su, tokom razgovora o napadu na američki konzulat u Istanbulu, značaj zajedničke borbe protiv terorizma.

U telefonskom razgovoru Bush je zahvalio turskoj vladi što je, prilikom terorističkog napadu u srijedu, "zaštitila američki diplomatski establišment u Istanbulu", prenijeli su u subotu lokalni mediji.

Šef Bijele kuće je izrazio saučešće porodicama trojice poginulih policajaca, koji su stradali braneći konzulat SAD-a. Tom prilikom ubijena su i trojica napadača.

Dvojica državnika su razgovarali i o situaciji u regionu i naglasili značaj zajedničke borbe protiv terorizma. Za napad na konzulat SAD-a u Istanbulu nijedna grupa još nije preuzela odgovornost, mada se sumnja da iza toga stoje pripadnici al-Qaide.

Policija je dosad uhapsila deset osoba, ali se zasad ne otkrivaju pojedinosti. Pronađen je i vozač koji je dovezao teroriste do konzulata, ali on je izjavio,kako prenose mediji, da je za pare doveo napadače do konzulata, i da, dok nisu zapucali, nije bio svjestan da su oni teroristi.