Nakon bacanja cipela na Busha
0

Zaidi će tužiti zaštitare koji su ga pretukli

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je na press konferenciji u Bagdadu bacio cipele na američkog predsjednika Busha, tužit će zaštitare koji su ga poslije ovog šokantnog događaja pretukli, slomivši mu pritom zub, te nanijevši povredu lijevog oka.

"Muntazer je danas podnio žalbu protiv onih koji su ga napali", rekao je u nedjelju navečer advokat Dhiya al-Saadi agenciji AFP. Naveo je i to da su oni koji su odgovorni za ovo djelo zaposleni kao zaštitari iračkog premijera Nurija al-Malikija.

"Ima masnice po tijelu. Izgubio je zub u gornjem dijelu vilice, a lijevo oko mu je podliveno", objasnio je advokat ističući kako za sve ove povrede novinar ima medicinske nalaze.

29-godišnji novinar postao je poznat širom svijeta nakon bacanja svojih cipela na Georgea Busha u toku njegove posjete Iraku. Nakon toga je uhapšen i odveden, a optužen je za "napad na stranog državnika u toku oficijelne posjete." Po iračkom zakonu, mogao bi se suočiti sa kaznom zatvora od pet do 15 godina, ali ako mu se bude sudilo samo za "pokušaj napada", u zatvoru bi mogao provesti između jedne i pet godina.

Batine je dobio u nekoliko sati nakon što je uhapšen. Kad je prebačen u zatvor, više ga nisu tukli niti se prema njemu loše ponašali, naveo je advokat Saadi.

Istraga o Zaidijevim akcijama je gotova i datum suđenja bi uskoro trewbao biti poznat.