Žrtva bila studentica
60

Zahvaljujući DNK-u iz žvake pronađen počinitelj teškog ubistva iz 1980. godine u SAD-u

B. R.
Robert Plympton (Foto: Multnomah County Sheriff's Office)
Robert Plympton (Foto: Multnomah County Sheriff's Office)
Tužitelji su saopćili da je zahvaljujući DNK-u, koji je pronađen u komadu bačene žvakaće gume, uhapšen i prvostepeno osuđen počinitelj teškog ubistva iz 1980. godine u Oregonu.

Robert Plympton (60) je prošle sedmice osuđen za ubistvo tada 19-godišnje studentice Barbare Tucker. Prije nego što će je pretući na smrt, kidnapovao ju je i silovao. Plympton je izjavio da nije kriv, a njegovi advokati su najavili žalbu na presudu.

Neki od svjedoka tvrde, između ostalog, da su vidjeli Tucker kako krvavog lica maše rukama, da je muškarac gledao kroz nisko rastinje koje je bilo pored fakultetskog parkinga te da je djevojka vrištala. Prema navodima tužilaštva, studenti su jutro nakon ubistva u blizini parkinga pronašli tijelo žrtve.

Brisevi uzeti tokom obdukcije iskorišteni su za kreiranje DNK profila osumnjičenog. Od kompanije za DNK tehnologiju Parabon NanoLabs je zatraženo da pogleda profil te da pokuša utvrditi moguća DNK podudaranja. Na taj način se suzio krug mogućih osumnjičenih.

Glavna genealogistkinja spomenute kompanije CeCe Moore je napravila porodična stabla onih koji su dijelili DNK s uzorkom koji joj je dala policija. Time je utvrđena velika vjerovatnoća da je počinitelj zločina bio neko ko je imao crvenu kosu. Shodno tome, Moore se fokusirala na samo jednu porodičnu liniju, prateći one sa crvenom kosom.

U martu 2021. uspjela je identificirati Roberta Plymptona kao nekoga koje je vjerovatno počinio ubistvo. Policija je nakon toga počeli nadzirati Plymptona te su tom prilikom uzeli žvaku koju je ispljunuo. DNK uzet iz žvake je odgovarao profilu obdukcionih briseva, a Plympton je uhapšen 8. juna 2021.

Sestra ubijene studentice Susan Pater je bila izgubila nadu da će počinitelj ubistva biti otkriven zbog čega je bila vrlo iznenađena nakon što je osumnjičeni pronađen. Moore je istakla da ovaj slučaj predstavlja vrhunac u njenoj karijeri jer je pomogla da se pronađe počinitelj ubistva, piše CNN.