Izborne ankete
61

Zahuktava se američka predsjednička utrka: Razlika između Bidena i Trumpa samo jedan posto

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rezultati američkih izbornih anketa u predsjedničkoj utrci pokazuju malu razliku između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i trenutnog, Joe Bidena, prema posljednjem anketnom prosjeku RealClearPolitics.

Trump ima prednost od samo jedan posto nad Bidenom, odnosno 46,5 posto naprema 45,5 posto koliko je dobio Biden. Posljednji put su bili tako blizu 12. januara ove godine, piše Forbes.

Biden je popravio rezultat u nedavnim anketama, imao je blago vodstvo u anketi Quinnipiac ove sedmice, a mjesečna anketa Bloomberga/Morning Consult je pokazala da je Biden ojačao u šest "swing" država, izjednačio je rezultat u Michigenu i Pennsylvaniji, i ostvari blagu prednosti u Wisconsinu.

Najmanje osam nacionalnih istraživanja sprovedenih u martu pokazuje da Biden vodi Trumpa, uključujući anketu Mainstreet Research/Florida Atlantic University i istraživanje Reuters/Ipsos. Ipak, Trump vodi u većini anketa provedenih ovog mjeseca.

Trumpova glasnogovornica Karoline Leavitt kazala je u izjavi za USA Today da postoji više od 100 anketa koje pokazuju da Trump pobjeđuje Bidena.

"Uključujući nedavne ankete koje ga vode u svim ključnim državama na bojnom polju i dvostruko pobjeđuju nezavisne cifre", rekla je ona.