|

"Zahtjev za kandidaturu kada se ispune potrebni uslovi"

"Zahtjev za kandidaturu kada se ispune potrebni uslovi"
0
S
SRNA
22.12.2009. u 20:04
27
komentara
0

dijeljenja
"Zahtjev za kandidaturu kada se ispune potrebni uslovi" Foto: Reuters
Švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt rekao je da BiH može predati zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU kada ispuni potrebne uslove, a razlog zaostajanja u tom procesu pripisao je političkim liderima u BiH.
Bildt je konstatovao da je prošla godina za sve zemlje, osim za BiH, bila godina otvaranja i napredovanja prema EU, navodeći da je "otkočenje zastoja" na zapadnom Balkanu bilo prioritet švedskog predsjedništva EU, koje završava 31. decembra.

Prema njegovim riječima, uspjesi su se vidjeli u stupanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma za Srbiju, u prekidu slovenačke blokade hrvatskih pregovora, u velikom pomaku koji su ostvarile Crna Gora i Albanija, kao i naznakama za rješenje spora između Atine i Skoplja oko imena za Makedoniju.

"Jedino BiH, nažalost, nije slijedila ovu dinamiku. U svakom slučaju naša je želja da i ta zemlja realizuje ukidanje viza za putovanje svojih građana u šengenske zemlje", rekao je Bildt danas novinarima u Štokholmu.

Bildt je podsjetio da je još za vrijeme trajanja češkog predsjedavanja EU, u prvoj polovini 2009. godine, liderima u BiH rekao da je oslobođenje od viznog režima proces u kojem se napredovanje ocjenjuje prema rezulatima.

On smatra da lideri u BiH tada nisu imali dovoljno sluha za njegove riječi, da nisu čuli poruku, zbog čega "situacija u BiH sada jedina stoji, dok su drugi krenuli naprijed".

"Ali, ja sam, ipak, umjereni optimista. Osjećaj optimizma temeljim na tome da će građani u BiH vidjeti da su susjedi odmakli, a da njihova zemlja tapka na mjestu, te da će započeti sa političkim pritiskom na svoje lidere da oni postignu međusobni dogovor, kako bi i BiH mogla krenuti naprijed", naveo je Bildt .

Na današnjoj ceremoniji u Štokholmu Srbija je zvanično podnijela kandidaturu za članstvo u EU.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...