Mahmud Abas
0

"Zahtjev da imamo palestinsku državu nije manevar"

FENA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Napori koje ulažemo kako bismo dobili međunarodno priznavanje palestinske države ne predstavljaju "manevar" i doprinijet će naporima za uspostavljenje mira s Izraelom, izjavio je u utorak predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

Palestinci namjeravaju o stvaranju i priznavanju palestinske države govoriti najprije u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje očekuju američki veto, a zatim u Generalnoj skupštini, gdje velike sile nemaju pravo veta.

"Naš zahtjev za priznavanjem države ne treba smatrati manevrom. Previše naših ljudi i žena je izgubilo život da bismo mogli praktikovati takav politički teatar", napisao je Abas u tekstu koji je objavio New York Times.

"Idemo sada pred Ujedinjene nacije zbog našeg prava da živimo slobodni na 22 posto teritorija naše historijske domovine, jer smo s Izraelom pregovarali 20 godina, a nismo se približili osnivanju države koja nam pripada."

Palestinski lider je aludirao na Zapadnu obalu i na istočni Jerusalem koji su pripojili Izraelci u ratu 1967. godine.

"Ne možemo beskrajno čekati dok Izrael nastavlja slati još više kolonista na okupiranu Zapadnu obalu i osporava Palestincima pristup većem dijelu njihove zemlje i njihovim svetim mjestima, naročito u Jerusalemu", dodao je on.

Prema Abasovim riječima, palestinska država bi bila spremna da pregovara s Izraelom. "Palestina bi pregovarala kao članica Ujedinjenih nacija čiji je teritorij okupirala druga zemlja članica, a ne kao pobijeđeni narod spreman da prihvati bilo kakve uvjete koji bi nam bili prezentirani."

Priznavanje bi otvorilo put za pokretanje procedura protiv Izraeala u UN-u, pred organima zaduženim za ljudska prava i pred Međunarodnim sudom pravde, napisao je Abas.