Svijet
0

Zahlađenje na liniji Berlin - Bern

FENA
Peer Steinbrueck
Peer Steinbrueck
Njemački ambasador u Švicarskoj Axel Berg pozvan je na razgovor u švicarsko ministarstvo vanjskih poslova gdje bi mu trebalo biti izraženo negodovanje zbog jučerašnjeg istupa njemačkog ministra finansija Peera Steinbruecka, koji je zatražio da se Švicarsku stavi na crnu listu zemalja koje pružaju utočište poreznim izbjeglicama.

"Rječnik ministra Steinbruecka neprimjeren je odnosu između dviju partnerskih zemalja", rekla je švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey. Ona je izjavila da je Steinbrueckova prijetnja da se Švicarsku stavi na OECD-ovu tzv. crnu listu zemalja koje pružaju utočište poreznim prijestupima "iznenadila i razljutila" švicarsku vladu.

Ona je naglasila da je Švicarska glede različitih pristupa poreznoj politici do sada uvijek inzistirala na dijalogu, a u sklopu te politike bi se sljedećeg mjeseca, kako je najavila, trebali sastati i švicarski predsjednik Pascal Couchepin i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenijela je Hina.

Njemački ministar finansija Peer Steinbrueck (Socijaldemokratska stranka Njemačke) rekao je u utorak u Parizu, na konferenciji OECD-a o finansijskim pitanjima, da bi trebalo izvršiti pritisak na Švicarsku kako bi surađivala glede problematike porezne utaje stranih državljana preko finansijskih institucija u ovoj zemlji.

"Umjesto mrkve bi morali posegnuti za batinom", rekao je Steinbrueck glede Švicarske.

Na crnoj listi OECD-a se zasada nalaze Lihtenštajn, Monako i Andora. Između Njemačke i Lihtenštajna je početkom godine došlo do zahlađenja odnosa nakon što je otkriveno da velik broj imućnijih Nijemaca preko fiktivnih zaklada u lihtenštajnskim bankama vrše utaju poreza, što je neke njemačke političare ponukalo da Lihtenštajn svrstaju u red "sumnjivih" država.