Poruka iz Moskve
26

Zaharova: Premijerka Truss će biti upamćena po katastrofalnoj nepismenosti

S. M.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozdravilo je odlazak premijerke Velike Britanije Liz Truss, rekavši da je ona sramotan lider koji će biti upamćen po "katastrofalnoj nepismenosti".

"Britanija nikada nije imala takvu sramota od premijerke", rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova u objavi na društvenim mrežama.

Čini se da se tvrdnja o nepismenosti odnosi na to putovanje, kada je Truss bila ministrica vanjskih poslova. Na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom, činilo se da je pomiješala dva regiona Rusije sa Ukrajinom, što je izazvalo široko rasprostranjeno ruganje u ruskim medijima, piše Reuters.

Ruski zvaničnici su od samog početka gledali nejasno na Trussovu premijersku poziciju i uživali su u njenim gafovima. Po imenovanju u septembru, Lavrov je rekao da Truss ne zna kako da napravi kompromis i upitao se kako je britanska premijerka mogla reći da ne zna da li je francuski predsjednik Emmanuel Macron "prijatelj ili neprijatelj".

Zaharova se također u četvrtak rugala Trussovom fotografisanju u Estoniji prošle godine, gde je obukla zaštitnu jaknu i kacigu da bi se vozila u tenku tokom posjete britanskim trupama stacioniranim u baltičkoj zemlji.