Rusija glasala protiv
149

Zaharova o rezoluciji: Zapadni predstavnici će biti odgovorni za katastrofalne posljedice

I. Sa.
Rusija je jedna od zemalja koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici, a o ovome se sada oglasila portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona smatra da će rezolucija samo "pogoršati postojeće razlike, povećati konfliktni potencijal na Balkanu i ugroziti Dejtonski sporazum"

Tvrdi kako "predstavnici zemalja NATO-a snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Јugoslaviji, uključujući Srebrenicu".

Zaharova navodi i kako se radi o "neodgovornom pokušaju Zapada da prekroji historiju i zapečati tumačenje etničkog sukoba u bivšoj Јugoslaviji i srodnih događaja koje odgovara njihovim geopolitičkim interesima".

"Čvrsto vjerujemo da će ovaj potez imati obrnut efekat. Predlagači rezolucije i oni koji su je za nju glasali ne mogu biti nesvjesni teške situacije u BiH, gdje su već duže vrijeme grubo narušeni legitimni interesi RS, jednog od dva entiteta BiH ", rekla je Zaharova.

Njeno mišljenje je i da je prekršen Ustav BiH te Dejtonski sporazum.

Kako kaže, ideju "sarajevskih političkih predstavnika" su snažno podržali "predstavnici zemalja NATO-a, navodeći da su beskrupulozni sponzori ove antisrpske inicijative bili su Njemačka, zemlja koja je kriva za najveći genocid u istoriji društva tokom Drugog svjetskog rata, i, nažalost, Ruanda".

"Međutim, zapadni predstavnici nisu htjeli da slušaju ni nas ni Srbe. Oni će biti odgovorni za katastrofalne posljedice", upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucija se još naziva Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. donijela pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde te Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.