Ne vidi ništa sporno
22

Zaharova o raspoređivanju nuklearnih bombi u Bjelorusiji: Odluka je donijeta i provodit će se

V. K.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova osvrnula se na komentare zapadnih zemalja na najavu ruskog raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Između ostalog, Zaharova je rekla kako je zabrinutost zapadnih zemalja usmjerena na neupućenu publiku koja nije svjesna vježbi zapadni zemalja u oblasti nuklearnog oružja.

"Činjenice govore da su upravo zemlje NATO-a uvele koncept tzv. 'zajedničkih nuklearnih misija' i da ga provode decenijama. U središtu ovog koncepta je nuklearno oružje u vlasništvu Amerike koje je raspoređeno u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj i Nizozemskoj", rekla je Zaharova.

Poručila je kako nije tajna da je u Sjedinjenim Američkim Državama u toku velika modernizacija nuklearnih bombi i nosača koji se koriste u okviru ovih misija.

"Sa zabrinutošću primjećujemo nedavno pozive na proširenje skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi. Rusija je svih ovih godina pokazala maksimalnu suzdržanost. Sve je to ignorisano ili potpuno odbačeno", poručila je.

Na kraju, naglasila je kako Bjelorusija i Rusija imaju zajedničku vojnu doktrinu u sklopu Unije država.

"Ovo pitanje će se i dalje rješavati. Istovremeno, za razliku od NATO-a, koji je konglomerat država koje su podređene Sjedinjenim Američkim Državama, u našem slučaji govorimo o Uniji država koja ima zajedničku zvaničnu vojnu doktrinu. Sve neophodne odluke o ovom pitanju su donijete i striktno će se provoditi", zaključila je Zaharova.