Odgovor Trumpu
10

Zaharova: Američki "pametni" projektili trebali bi napasti teroriste

FENA
Maria Zakharova (Foto: EPA-EFE)
Maria Zakharova (Foto: EPA-EFE)
Reagujući na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da bi se Rusija trebala pripremiti za "divne nove i pametne projektile" koje će Amerika ispaliti na Siriju, Moskva je saopćila da bi, ukoliko je riječ o pametnom oružju, ono trebalo napasti teroriste.

"Pametni projektili trebali bi biti ispaljeni prema teroristima, ne prema (sirijskoj) zakonitoj vladi koja se bori protiv terorizma na svojoj teritoriji", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, u reakciji na današnji Trumpov tweet.

Dodala je da bi Sjedinjene Države mogle pokušati omesti inspekciju eksperata za hemijsko orjužje, koji planiraju istražiti na terenu u Siriji navode o hemijskom napadu koji su izazvali trenutnu konfrontaciju između Rusije i SAD-a.

"Jesu li inspektori OPCW svjesni da će ti pametni projektili uništiti sve dokaze o korištenju hemijskog oružja na terenu? Ili je to stvarni plan - zataškati sve dokaze o izmišljenom napadu udarima pametnim projektilima kako međunarodni inspektori ne bi imali za čime da tragaju", upitala je Zaharova, prenosi RT