Svijet
0

Zagreb: Počeo sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a

FENA
Sastanak ministara vanjskih poslova 10 zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojem će u tu regionalnu neinstitucionalnu asocijaciju na summitu u Zagrebu ući i Crna Gora, otvoren je u četvrtak u zagrebačkom hotelu Westin pod predsjedanjem ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvataska, koja je preuzela predsjedanje SEECP-om na summitu u Solunu 2006., palicu sada predaje Bugarskoj.

Ministrica Grabar-Kitarović otvorila je sastanak i istaknula kako ovaj "posljednji sastanak SEECP-a pod hrvatskim predsjedanjem predstavlja nastavak trajnog dijaloga među zemljama članicama o relevantnim pitanjima".

Osim što će šefovi diplomacija raspravljati o stanju u regiji, napretku zemalja jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama te daljnjem jačanju SEECP-a kao autentičnog glasa jugoistoka Europe, na sastanku bi se trebale donijeti odluke o sjedištu Vijeća za regionalnu suradnju i imenovanju Glavnog tajnika Vijeća. Kao sjedište Vijeća spominje se Sarajevo dok se za čelnog čovjeka tog tijela barata imenom Hidajeta Biščevića, državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Odluku o tome bi naredni dan trebali potvrditi na summitu šefovi država i vlada SEECP-a, kada se očekuju njemačka kancelarka i predsjedateljica EU-a Angela Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i državni podtajnik u američkom State Departmentu Nicolas Burns.

Većinu zemalja predstavljaju ministri vanjskih poslova, dok Srbiju predstavlja Radojko Bogojević, pomoćnik ministra vanjskih poslova zadužen za bilateralne odnose. U radu ministara će sudjelovati i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i drugi predstavnici Europske komisije, a nazočan je i poseban koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek, te predstavnici OESS-a, Vijeća Europe i UNMIK-a.

SEECP je pokrenut 1996. na sastanku pod predsjedanjem Bugarske kada su udareni temelji regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povijerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Članice SEECP-a su, osim Hrvatske, Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Turska, uz današnje pridruženje Crne Gore koja u Zagrebu u četvrtak otvara i svoje veleposlanstvo.