Svijet
9

Zagađenost zraka u Africi je smrtonosnija od neuhranjenosti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svake godine 712.000 ljudi u Africi umre od bolesti koje se odnose na zagađenost zraka, pokazuje novo istraživanje globalnog foruma. Zagađenje zraka bilježi više smrtonosnih slučajeva od neuhranjenosti, nečiste vode ili prljave kanalizacije u Africi.

Nova studija rezultat je istraživanja koje provodi globalni forum, a u kojoj stoji kako je rastuća afrička urbana populacija povezana s preranim smrtima uzrokovanim zagađenim zrakom.

Rana Roy, autorica studije, napominje kako je problem zagađenog zraka najizraženiji u Aziji i naročito Indiji, zahvaljujući sve većoj populaciji, ali kako je Afrika sve bliža razvijanju klimatskih i zdravstvenih kriza identičnih onima s kojima se azijske zemlje bore protekle dvije decenije.

Od 1990. do 2013. godine zagađenje vanjskog zraka je u porastu za zapanjujućih 36 posto u Africi kao cjelini. U zemljama poput Etiopije, Južne Afrike i Nigerije je zabilježena brza industrijalizacija uz povećanje zagađenja vanjskog zraka od saobraćaja i električne energije. Kuhanje na otvorenoj vatri je također razlog za zabrinutost, jer mnoga afrička domaćinstava koristie neefikasne peći i izvore goriva za pečenje hrane.

Ovi različiti zagađivači doprinose plućnim i respiratornim bolestima kao što su moždani udar, bolesti srca, raka pluća i hronične i akutne astme.

Matthew Evan, profesor hemije na York univerzitetu je kazao kako je u velikim svjetskim gradovima problem zagađenog zraka veoma izražen, ali kako tome većinom doprinosi saobraćaj.

"Afrički zrak nije takav. Osim saobraćaja u Africi postoji problem s paljenjem smeća i deponija, kuhanjem unutra i vani na šporetima na razna goriva, električnim generatorima koji koriste diesel ulja. Hemikalije poput sumpor dioksida, benzena i ugljenmonoksida u Africi predstavljaju veliki problem, dok ih u zapadnjačkim gradovima ne srećemo već decenijama", rekao je Evan.

Mnogi od ovih zagađivača doprinose razvoju plućnih i disajnih oboljenja kao što su srčani i moždani udari, karcinomi i hronična i akutna astma.